BEN IK ONBEWUST ONDERVOED?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: chronisch te weinig eten is al even ongezond als te veel eten. Gelukkig dat ons lichaam ons wel signaaltjes geeft wanneer er iets niets juist zit of er verandering nodig is. Let me explain! Iedereen weet al lang dat overeten een probleem kan zijn. Als je een langere tijd meer calorieën eten dan je verbrandt, slaat je lichaam die extra energie als vet op en verhoogd je risico op veel gezondheidsproblemen. Om dit te vermijden, is het niet zo gek dat ‘gezondheidsbewuste’ (is dit zelfs een woord?) mensen gaan overcompenseren door dan weer een periode te weinig te eten. Je hoort me al komen: dat is het bekende jojo-effect. Maar wist je dat te weinig eten ons kan tegenhouden in het bereiken van onze gezondheids- en fitnessdoelen? Hier zijn een aantal signalen waaruit ikzelf besloten heb om er iets aan te doen!

1. WEINIG ENERGIE

Uitgeslapen op zaterdag? Ik was moe. Tijdens de les? Ik was moe. Na het eten? Opnieuw moe. En hoe gezond ik ook at - volgens mijn diëtiste - er kwam geen verandering. Achteraf bekeken een vrij logische reactie van mijn lichaam, als je wist hoeveel ik aan sport deed. Naargelang mijn activiteit kreeg ik véél te weinig energie binnen. Onvoldoende koolhydraten en calorieën waren niet de enige reden tot mijn langdurige (ik durf het zelf chronisch noemen) energiedip. Ook bepaalde vitamines en mineralen zijn essentieel voor je energielevels en om je gewoon fit te voelen. Laat dit nu iets zijn waar velen onder ons niet echt stil bij staan. Je hoort het wel vaak en je weet dat het goed is, maar je weet eigenlijk niet waarom...

2. SLAAPPROBLEMEN

Oefff, waar moet ik beginnen... Had ik zelfs iets of wat een patroon in mijn slaap zitten? Moe doorheen de dag, ‘s avonds de slaap niet kunnen vatten en in het midden van de nacht nog eens wakker worden. Ze zeggen wel eens dat slapen met een lege maag beter is, dus voor een héle lange tijd kwam er bij mij na 19u geen eten meer in! Maar als je lichaam doorheen de dag uitgehongerd is, is er ook geen energie om ‘s nachts te gaan “herstellen”. Ik kan alleen maar beamen dat meer en bewuster gaan eten ook een enorm verschil gemaakt heeft in mijn slaapgewoontes. Meer slaap = meer rust en dat werkt in de positieve richting wanneer je een bepaald resultaat wil behalen.

Ook het invoeren van een routine in de ochtend en avond heeft hier voor mij enorm geholpen. Ik kan het dus alleen maar aanraden om er zelf eentje uit te zoeken dat werkt voor jou.

3. SLECHTE SPIJSVERTERING

Only real talk over here, tot zo’n anderhalf jaar terug was het niet zo gek voor mij om max. 1-2x/week naar de grote wc te kunnen. En als ik dan eens kon gaan, kon ik ook niet ver van de wc wegblijven. Harde buiken, opgeblazen gevoel, krampen en buikpijnen waren dagelijkse kost. Met veel hoop op verbetering van mijn spastische darmen of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS of IBS) ben ik toen begonnen met het FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtiste. Resultaat mocht ik hier niet van verwachten op lichamelijk vlak, maar ook op vlak van energie was het echt “gene vette”. 

Ik was 21 jaar en hé-le-maal uitgeblust... Ikzelf voelde me hier echt niet goed bij en dat is wanneer ik besloot dat het echt moest veranderen! Ik zei de diëtiste na 6 (mentaal zware) jaren goodbye en ben mezelf verder gaan verdiepen in voeding en de wetenschap erachter. Mijn focus lag niet meer op wat NIET meer mocht of wat mijn darmen verkeerd zou kunnen triggeren, maar op wat je lichaam dagelijks WEL zou nodig hebben om gewoon normaal te kunnen functioneren en WAUW. 

It really changed my life! Lange tijd te weinig eten had mijn spijsvertering niet goed gedaan en daarnaast was het kacheltje (mijn metabolisme) in mijn lichaam ook volledig opgebrand.

4. MOEITE MET EEN GEZOND GEWICHT

Niks is frustrerender dan steeds minder en minder calorieën te consumeren, alleen maar om te ontdekken dat je in de tegenovergestelde richting van je doelen beweegt! Veel gewicht verliezen op korte tijd is meestal een vrij duidelijk teken dat iemand niet genoeg eet. Maar ook geen gewicht kunnen verliezen, of zelfs bijkomen, kan wijzen op een chronisch tekort aan hoogwaardige voedingsrijke calorieën. Als je minder calorieën eet, verlies je in het begin meestal een beetje gewicht. Ons lichaam past zich snel aan aan die verminderde energietoevoer, want het heeft ergens zo’n ‘overlevingsknopje’. Je zal dus steeds minder en minder calorieën moeten eten om resultaat te kunnen blijven maken. Dit is écht geen duurzame manier! Te weinig eten kan leiden tot spierafbraak en vetopslag, wat je zeker geen fitter gevoel zal bezorgen. Trouwens, wist je dat een kleuter van 4 jaar een dagelijkse energiebehoefte heeft van 1400kcal? De meeste crashdiëten gaan zelfs onder de 1000 calorieën per dag. Insane, right?! Kortom, een heel caloriearm dieet kan werken voor gewichtsverlies op korte termijn, maar zal waarschijnlijk leiden tot problemen met het verliezen van lichaamsvet en het verbeteren van de lichaamssamenstelling op de lange termijn. Let that be the focus!

5. ONGEZONDE HUID, HAAR EN NAGELS

Iets wat ikzelf ervaarde, is dat ik heel erg lang sukkelde met een ongezonde huid. Acné was voortdurend ergens aanwezig op mijn gezicht en daar word je niet zelfzekerder van. Als schoonheidsspecialiste heb je een bepaalde voorbeeldfunctie en ik had niet het gevoel dat ik dit was met al die pukkels op m’n kop. Ook mijn nagels braken snel af en ik had af en toe plekjes waar ik plots enorm weinig haar had. Het is gek hoe alles in ons lijf zo met elkaar verbonden is en ik sta nog dagelijks versteld van wat voeding en een bepaalde levensstijl kan betekenen voor iemand. Het is zó belangrijk om te durven eten, om ervan te kunnen genieten, maar ook om er bewust bij stil te staan. Herken jij je in iets van de bovenstaande topics? Dan ben jij jezelf misschien onbewust aan het ondervoeden. Laat het me weten. I’m here to listen & share my experience! Binnenkort lanceer ik de ‘Wat jouw lichaam nodig heeft’-Masterclass, waarin ik toelicht wat je lichaam elke dag nodig heeft om te kunnen functioneren en gewoon gezond te zijn. Dit is het principe dat ikzelf toepas, waarvoor mijn lichaam me supermooie cadeautjes teruggegeven heeft. Keep yourself posted! Liefs, Jasmien

Logo

Bij The Face Bar draait alles om jou. Ontdek onze verscheidenheid aan behandelingen, elk ontworpen om jouw natuurlijke schoonheid te benadrukken en te verbeteren.

Locatie: Bekijk de kaart
Tel: 0498 56 82 97
E-mail: [email protected]
BTW: BE 0728.948.268

Maak een afspraak

Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

[email protected]

Turnhoutsebaan 301,
2400 Mol

Openingsuren

Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op. Ons team staat klaar om uw wensen te bespreken en u te voorzien van een vrijblijvende prijsofferte.