EEN EXFOLIANT: JOUW BFF VANAF VANDAAG!

Op een paar gelukzakken na, staat een mooie huid voor velen gelijk aan hard werken. Dat je je huid moet reinigen en niet met make-up in bed moet kruipen, zal je waarschijnlijk wel van thuis uit meegekregen hebben... Maar is het echt genoeg om enkel met een reinigingsdoekje over je gezicht te gaan? Als het aankomt op een echt zuivere, stralende huid: jammer genoeg niet. Dat wil niet zeggen dat je huidverzorging uit tien stappen moet bestaan, daar geef ik je helemaal gelijk in. Maar er is één stap in je skincareroutine die je vanaf vandaag echt wil toevoegen, omdat het zo'n meerwaarde is: exfoliëren. Het vernieuwt je huidoppervlak en werkt zo op rimpeltjes, maar ook bij acne, onzuiverheden en pigmentatie met als resultaat een frisse, gezonde en glowy huid.

WAT IS HET?

Het bovenste laagje van onze huid, en bestaat uit duizenden dode huidcellen die dienen ter bescherming. De meeste van die celletjes verliezen we, maar er zijn er ook die de neiging hebben om zich aan elkaar vast te kleven. Het gevolg? Een dikke bovenste huidlaag.

Exfoliëren is het verwijderen van de oppervlakige, dode huidcelletjes om je prachtige, nieuwe velletje te onthullen. Als je wil werken aan het verbeteren van je huidtextuur en -kleur, je celvernieuwing wil stimuleren en het opnamevermogen van je huid wil verhogen, je van je zwarte puntjes af wil en ze weg wil houden, is dit echt iets voor jou.

Bij teveel dode huidcellen kan je huid er dus dof uit gaan zien. Hoe ouder je wordt, hoe meer last je hiervan zal krijgen. Dat komt door het vertraagde afschilferingsproces. Buiten het feit dat je huid zijn glowy teint kwijtraakt als er te veel dode huidschilfers achterblijven, kunnen poriën ook verstopt raken als deze laag te dik wordt. Het gevolg: talg hoopt zich op en de combinatie van bacteriën en talg resulteert uiteindelijk in het ontstaan van puistjes. Hier maakte ik nog een IGTV over ('het leven van een puistje').

Een ‘exfoliant’ is dus een ingrediënt dat dode huidcellen verwijdert aan het huidoppervlak, zodat de nieuwe en gladde huid die daaronder zit direct zichtbaar wordt. Er zijn 2 verschillende soorten exfolianten: fysieke en chemische. Let's talk glowy skin, baby!

FYSIEK EXFOLIËREN

Degene die je waarschijnlijk het meest bekend in de oren zal klinken, is de scrub. Ieder type exfoliant werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen unieke voordelen. Zo zal een fysieke scrub door wrijving (met korrels van zout, fruitpitjes, suiker,...) de dode huidcellen verwijderen en de bloedsomloop wat meer stimuleren, maar dat is niet altijd ideaal.

Denk maar aan de hele gevoelige huidjes of huiden met acné, waardoor je de huid kunt irriteren en de huidconditie kunnen verergeren. Wanneer je huidbarrière verstoord is, actieve acné hebt of een gevoelige huid is het niet verstandig om je huid te scrubben of deze soort exfoliatie te doen. Het verwijdert de dode huidcelletjes wel, maar je kan ook makkelijker de onderliggende laagjes beschadigen.

In het geval van actieve puistjes en pukkels kan de acné juist verergeren doordat bacteriën zich kunnen verspreiden over de huid. Ook bij een gevoelige huid is het niet aan te raden om de huid te scrubben omdat frictie de doorbloeding van de huid gaat stimuleren. Dat wil je net niet wanneer je al roodheid op je huid ervaart.

Een voorbeeld van dit soort exfoliëren is met een korrelscrub, een ruw washandje, een konjac-spons of eventueel microdermabrasie.

WAT IS DAN CHEMISCH EXFOLIËREN?

Een chemische exfoliant maakt je huid glad en zacht door de ‘lijm’/verbinding tussen de bovenste huidcellen op te lossen met veilige zuren. Zo kunnen de dode huidcellen gemakkelijker afschilferen en zal de textuur van je huid en uitstraling verbeteren. De zuren die hiervoor gebruikt worden, zijn vooral fruitzuren (AHA's en BHA's), maar je kan ook kiezen voor andere zuurvrije, gladmakende ingrediënten. Dan heb ik het over enzymen zoals rijstzemelenextract, papaïne en bromelaïne.

ALPHA HYDROXYZUREN (AHA'S)

AHAs zijn in water oplosbaar en kunnen voor verschillende resultaten worden ingezet, afhankelijk van hun percentage. Ze verweken - zoals ik hierboven al zei - de ‘lijm’ tussen de cellen. AHAs zoals Citroenzuur, Glycolzuur en Melkzuur worden gebruikt om effectief de bovenste lagen van de huid te exfoliëren en celvernieuwing te stimuleren. Ze zijn helemaal geschikt voor een droge, normale of zonbeschadigde huid (die geen last heeft van onzuiverheden), omdat ze een vochtinbrengende werking hebben.

BETA HYDROXYZUREN (BHA'S)

BHA's zoals Salicylzuur zijn oplosbaar in vet. Producten met BHA’s zijn daarom echt een kanjer voor een huid met mee-eters, talgpropjes en onzuiverheden. BHAs werken ontstekingsremmend en kunnen diep in de huid diep dringen via de haarfollikels. Zo geraken ze helemaal tot bij de talgkliertjes en gaan daar de doffe dode huidcellen losweken. Op die manier kan de talg via de porie makkelijker naar buiten vloeien en ontstaan er minder snel onzuiverheden.

VOOR ELK HUIDTYPE EEN ANDER ZUUR DAN?

Ja en nee… Bij een vettere, onrustige huid (of bij grove, verstopte poriën) zou ik zeker gaan voor salicylzuur, omdat het vetoplosbaar is en enorm helpt bij overtollig talg en onzuiverheden. En ookal is salicylzuur in dat geval meestal een goede keuze, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is dus altijd een kwestie van trial & error. Wie weet reageert jouw vette, onzuivere huid wel beter op een exfoliant met Glycolzuur. Laat je adviseren, kijk goed hoe je huid reageert en heb geduld.

Bouw het op!

Als je begint met exfoliëren, bouw het dan langzaam op. Begin met 2-3 keer per week in de avond en kijk wat het geeft. Gaat het goed? Dan kun je het wat vaker doen. Is je huid geïrriteerd en gevoelig? Last van schilferen, branden of roodheid? Doe dan een klein stapje terug.

Afhankelijk van jouw huid, kan je opbouwen naar het dagelijks gebruiken van een exfoliant, maar dat hoeft niet per sé. Probeer uit wat voor jouw huid fijn voelt, want meer is niet altijd beter. Bijna iedereen heeft baat bij het gebruik van een exfoliant en bijna iedereen kan wennen aan deze producten met een "level-up programma". Kijk per week of elke twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik op als je geen irritatie ondervindt

Weet dat als je begint met een exfoliant, of als je net gestart bent met een hoger percentage van een zuur, je last kan krijgen van purging. Je huid is begonnen met een opruimactie, waardoor je huid plots onrustiger kan worden. Daar moet je echt effe ‘doorheen’. Na een week of misschien twee weken zal je merken dat je huid juist veel minder last heeft van onzuiverheden en meer gaat stralen.

EEN LAATSTE ONMISBARE STAP

Ik kan het niet hard genoeg benadrukken: een goede zonnebrandcrème simpelweg onmisbaar. Zeker wanneer je van start gaat met exfoliëren. Je huid is veel gevoeliger aan zonlicht en UV, dus een SPF met een broedspectrum UVA en UVB bescherming is geen overbodige luxe. Ook een Toner en Moisturizer met kalmerende ingrediënten en zonder irriterende stoffen kunnen wel eens van pas komen.

De beste skincareroutine? Dat is degene die bij jouw huid past. Want elke huid is uniek, just like you. Wil jij graag huidadvies op maat en van start gaan met exfoliëren? Via de online agenda kan je een gratis (online) FaceMapping of ProSkin behandeling boeken en dan help ik je graag verder. Producten voor thuisgebruik kan je vinden in onze webshop.

Liefs,

Jasmien

Logo

Bij The Face Bar draait alles om jou. Ontdek onze verscheidenheid aan behandelingen, elk ontworpen om jouw natuurlijke schoonheid te benadrukken en te verbeteren.

Locatie: Bekijk de kaart
Tel: 0498 56 82 97
E-mail: [email protected]
BTW: BE 0728.948.268

Maak een afspraak

Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

[email protected]

Turnhoutsebaan 301,
2400 Mol

Openingsuren

Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op. Ons team staat klaar om uw wensen te bespreken en u te voorzien van een vrijblijvende prijsofferte.