IN 4 STAPPEN NAAR GLOWY SKIN.

IN 4 STAPPEN NAAR GLOWY SKIN.

Ik heb het al vaak over het belang van een gezonde darmen en de invloed ervan op onze spijsvertering, ons immuunsysteem, onze mood en ja, gewoon ons welzijn. Maar een ander gebied dat ik nog niet zo vaak heb besproken is hoe een ongezonde darm ook kan weerspiegelen in onze huid. Hier startte mijn grootste passie rond leefstijl en gezondheid, vanuit mijn hart voor schoonheid.

Ik zeg niet dat je huid volledig strak moet staan, want rimpeltjes vertellen - net zoals puistjes en littekens - een verhaal. Een dakwerker bijvoorbeeld kan sneller rimpeltjes gaan vormen, aangezien hij uren op een gloeiend dak staat in de blakende zon tijdens de zomer. Die rimpeltjes zijn een verhaal van hard werken in de buitenlucht (maar ze kunnen voor hun gezondheid natuurlijk maar beter voldoende SPF smeren)! Ik zie er echt de schoonheid in. Klinkt gek misschien, maar die dingetjes vertellen ons wel iets over wat er gaande is met ons lichaam. Ik vind het allemaal heel mooi, hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe ik via jouw huid je lekker kan aflezen.

In de Chinese geneeskunde zijn ze zich al duizenden jaren bewust van het verband tussen de darm en de huid. En naarmate er meer kennis komt over de functie van ons darmmicrobioom wordt er ook meer onderzoek gedaan naar het verband met de huid. Een gezonde huid begint - 2 keer raden - met een gezonde spijsvertering.

Je hele leefstijl in één keer omgooien, daar ben ik zeker geen fan van. Ik hou meer van kleine aanpassingen doen, die makkelijk toe te passen zijn en waar je je goed bij voelt. Die aanpassingen zijn dan misschien klein, maar pas ze wél toe op alle gebieden: slaaproutine, skincare, voeding, ontspanning, planning, mindset en eventuele vitamine- en mineralentekorten. Dat heeft uiteindelijk meer effect dan wanneer je je maar op één ding focust, terwijl er misschien een ander aspect meer aandacht nodig heeft.

In de Chinese geneeskunde zijn ze zich al duizenden jaren bewust van het verband tussen de darm en de huid. En naarmate er meer kennis komt over de functie van ons darmmicrobioom wordt er ook meer onderzoek gedaan naar het verband met de huid. Een gezonde huid begint - 2 keer raden - met een gezonde spijsvertering.

Maar hoe begin je daar nu aan? Er zijn zoveel mogelijkheden en je kan zoveel doen… Daarom heb ik een simpel stappenplan gemaakt. Onder het motto: wellness & skincare made simple & sexy.

STAP 1: BEWUSTZIJN

Jezelf bewustzijn van het feit dat je iets wil veranderen is echt de eerste stap. Vele mensen zijn nog lang zo ver als jij nu bent. Mag je trots op zijn! Wees je dus ook bewust van wat je juist wil veranderen en ga op zoek naar de oorzaak. Ik hou persoonlijk niet zo van symptoombestrijding op korte termijn. Denk eens na over wat je wil over een aantal maanden of jaren (dat kan echt op alle vlakken zijn natuurlijk) en hoe je het op een makkelijke manier kan onderhouden.

Maar oké, bewustzijn. Laat ik nu eventjes het voorbeeld van je huid nemen. Wat voel je? Bultjes? Wat zie je? Is je huid rood op bepaalde plaatsen, schilfert ze of zijn er misschien puistjes? Als dat het geval is, ga dan eerst een keertje na of je skincare routine geen verbetering nodig heeft. He je er überhaupt al eentje? Het is sowieso ook handig om eens te kijken of er irriterende stoffen in je producten zitten. Op mijn Instagrampagina van @_thefacebar haalde ik in een Reel al wat soorten alcohol aan die je beter kan vermijden. Moest je huidverzorgingsritueel al helemaal op punt staan, kunnen we verdergaan dan skindeep. Hoe zit het met je leefstijl, ontspanning, slaap en tekorten? En als kers op de taart heeft je cyclus zich er ook nog in te moeien. Great! Die eventuele tekorten kan je trouwens gerust bij de dokter laten checken, wanneer je nog eens langs moet gaan.

STAP 2: TRACKEN MET DAGBOEKJES

Om er dan echt achter te komen wat jouw triggers zijn, kan je aan de slag gaan met een dagboekje of journalen. Het is super handig om je bewust te zijn van wat je eet, wat je drinkt, wat je smeert of je leefstijl in het algemeen wanneer je wat kwaaltjes hebt. Hou in je dagboekje bij hoeveel je slaapt, wat je in je mond gestoken hebt, stressy situaties, skincare,... Het kan misschien goed zijn om jezelf een cijfer op 10 te geven op vlak van stress, slaap en hoe je huid eruitziet. Ohja, vergeet ook niet je menstruele cyclus eens na te gaan. Maar hoe weet ik dan wat mijn huid triggert? Daar is gelukkig al heel wat over bekend. Wetenschappelijk onderzoek over de huid staat niet stil. De komende weken heb ikzelf ook nog opleidingen gepland staan, die hier verder op ingaan. Als ik je dan al een klein geheimpje mag verklappen; ik ga hier nog veel meer content over schrijven. So stay tuned! Als je zelf nog geen verband kan vinden, laat je er dan bij helpen en laat je adviseren. Als het over je huid gaat zijn er zoveel irriterende stofjes te vinden in producten waar jij bijvoorbeeld nog niet aan gedacht had, maar die wel meteen in mij opkomen. Producten zoals een douchegel of tandpasta die je gebruikt poppen meteen op in mijn gedachten. Soms kan het gewoon zo simpel zijn als een nieuwe wasverzachter die je bent beginnen gebruiken.

STAP 3: FINETUNEN EN EXPERIMENTEREN

Dit vind ik de leukste. Trial & error, testen, uitpluizen, schrappen, toevoegen,... Love it! Wanneer je hebt gevonden wat jouw vette huid, puistjes, eczeem of roodheid triggert, kan je gaan experimenteren. Klinkt misschien een beetje spannend en eng, maar het is echt de moeite waard en geeft veel duidelijkheid!

Het is wel op dit moment en tijdens dit proces dat veel mensen het opgeven. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de 80/20-regel, maar wanneer het hierop aankomt ben ik eerder fan van een tijdelijke nultolerantie. Je wil écht testen wat het is dat bij jou een reactie uitlokt en dat gaat een pak moeilijker als je je trigger nog regelmatig gebruikt. Het zou een slecht onderzoek zijn en ten slotte laat je je auto ook niet maar voor de helft maken wanneer hij per total is.

Soms denk je dat je gevonden hebt wat jouw kwaaltje triggert, laat je het weg en verandert er niets. Of je verandert iets en plots worden je klachten erger. Frustrerend! Maar denk je bijvoorbeeld dat chocolade ervoor zorgt dat je acné erger wordt? Of denk je dat die ene douchegel ervoor zorgt dat je eczema niet weggaat? Laat dat dan eens aan de kant staan en kijk wat het doet voor je huid.

“Wat is dan het enge deel, Jasmien?” hoor ik je al vragen. Awel, het nadien terug toevoegen aan je routine, leefstijl of eetpatroon. Eens kijken of je klachten terugkomen of niet. Wordt het terug erger? Dan hebben we een trigger gevonden!

STAP 4: GEDULD

Je zal voor minstens 6 tot 8 weken moeten testen of er iets verandert of niet. Het is dus niet op een hik en een flik klaar. Veel mensen hebben dat er niet voor over en dat is superjammer. Soms kan het ook zijn dat je eerst door een fase van ‘purging’ moet gaan (je klachten kunnen eventjes verslechteren) vooraleer het betert.

Het kost gewoonweg tijd om zelf uit te zoeken wat jouw triggers zijn, dus heb geduld. Maar het is écht de moeite waard, want je leert net waar je huid happy van wordt. Weet dat een professional/schoonheidsspecialiste vaak al heel wat inzichten en addertjes onder het gras voor je kan blootleggen, of zelfs een behandelplan voor je kan uitstippelen. Dat bespaart jou heel wat tijd en je weet dat je in goede handen bent of altijd met vragen terecht kan.

Oh en het leuke aan zo’n testfase met nieuwe skincare producten is dat je aan jezelf aan het werken bent, je jezelf elke dag een touch of love geeft en er een echt me-time moment van kan maken. Ik wordt helemaal gelukkig van met een glowy huidje voor de dag te komen en ‘s avonds met een babypoephuidje onder de lakens te kruipen.

Dus onthou happy gut = happy skin, laat je adviseren, test het uit, maar geef het tijd.

Liefs,

Jasmien

Logo

Bij The Face Bar draait alles om jou. Ontdek onze verscheidenheid aan behandelingen, elk ontworpen om jouw natuurlijke schoonheid te benadrukken en te verbeteren.

Locatie: Bekijk de kaart
Tel: 0498 56 82 97
E-mail: [email protected]
BTW: BE 0728.948.268

Maak een afspraak

Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

[email protected]

Turnhoutsebaan 301,
2400 Mol

Openingsuren

Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op. Ons team staat klaar om uw wensen te bespreken en u te voorzien van een vrijblijvende prijsofferte.