6 TIPS VOOR LANGE EN GEZONDE WIMPERS

We moeten het zeggen zoals het is… onze ogen zijn met die hele mondkapjesgekte alleen maar grotere blikvangers geworden. Het zou zelfs zo zijn dat je mensen veel knapper inschat met een mondmasker op. Crazy! Maar geef toe; smelten we niet allemaal een beetje voor iemand die een mooie oogopslag heeft?

We doen zoveel om mooie, volle wimpers te krijgen. Mascara, serums, lashlifts, verven, DIY mengsels, extensions,… Maar hoe zit dat nu juist allemaal? Is dat wel goed voor je wimpers? Hoe werkt die wimpergroei? En kunnen we die een handje helpen? 

WIMPERGROEICYCLUS

Wimpers komen en gaan, zo gaat dat nu eenmaal. In tegenstelling tot wat velen denken, vallen onze wimpers van nature uit wanneer ze hun levenscyclus doorlopen hebben. Die volledige cyclus duurt voor één wimperhaartje zo’n 3 maanden. Vanaf het moment dat het haartje uit het haarzakje komt ‘piepen’, duurt het ongeveer 6 tot 8 weken tot het haartje uitvalt. Dat wil dus zeggen dat na een kleine 2 maanden al jouw wimpers wel een keertje zijn uitgevallen en weer teruggegroeid. De reden dat hoofdharen langer kunnen groeien, is omdat zij een langere groeifase hebben van zo’n 2 tot 6 jaar. Ook bij je wenkbrauwen is die cyclus wat langer, maar dat scheelt niet veel met die van je wimpers. 

Het wimperhaartje zit - zoals alle haren - in je huid in een haarschacht en doorloopt 4 levensfasen:
  •  De groeifase (anagene fase) waarbij de cellen zich delen en zorgen voor de groei van het haartje. Deze fase bepaalt ook hoe lang de haar zal worden. Hoe langer de anagene fase, hoe langer het haartje. 
  •  De overgangsfase (catagene fase) waarbij het haartje stopt met groeien en zich losmaakt van het haarvaatje.
  •  De rustfase (telogene fase) waarbij het haartje zwakker wordt en losjes rust in het haarzakje. Tegelijkertijd begint er in de haarpapil alweer een nieuw haartje te groeien.
  •  De uitvalfase (exogene fase) waarbij het haartje effectief lost uit het haarzakje en uitvalt. Bij het uitvallen zit de nieuwe haar al klaar en in zijn anagene fase.

S.O.S. WIMPERUITVAL

Haarverlies is helemaal normaal en een essentieel onderdeel van de groeicyclus. Een te veel aan haaruitval kan voorkomen door stress, onvoldoende slaap, een vitaminetekort, dehydratatie, verandering van seizoen, slechte mascara en andere beautyblunders. Er zijn zoveel verschillende redenen waardoor jij sneller wimperhaartjes verliest. Laten we er een aantal overlopen. 

Een veel gebruikte tool voor mensen met zowel extreem rechte als lange wimpers is de wimperkruller. Het is zo verleidelijk om hem goed op je haartjes te knijpen. Zeker wanneer jouw wimpers niet krullen zoals je zou willen. Toch raad ik aan van er heel voorzichtig en bewust mee aan de slag te gaan. Je kan hiermee namelijk je gezonde haartjes doen afbreken of ze zelfs uittrekken. De wimpers in de rust- en uitvalfasen zijn namelijk makkelijke slachtoffers voor deze beautytool. 

Wat dan met een lashlift? No Panic! Zo lang je de lashlift door een professional laat uitvoeren, is het niet slecht. De lotions mogen maar een bepaalde tijd inwerken, de siliconen pads moeten juist geplaatst worden en met jouw haartjes moet zacht omgegaan worden. Heel belangrijk is dat je goed communiceert wat je voelt tijdens de behandeling en wat je ervan verwacht. Ga je zelf aan de slag met een lashlift-kit of laat je het doen door iemand die hier geen kennis van heeft? Dan is de kans groot dat jouw haartjes hierna “gefrituurd” en beschadigd zijn. Bye bye mooi, lange wimpers. 

Voor wimperextensions geldt hetzelfde: zoek een professional die kennis heeft van zaken. Wanneer deze goed geplaatst worden, beschadigen ze je eigen wimpertjes niet en belemmeren ze hun groei niet. Soms worden er verschillende haren aan elkaar gekleefd (door haast, onwetendheid, geen kennis, zelf geen goede nazorg toepassen,…) wat ervoor zorgt dat de haartjes elkaar gaan irriteren en uitvallen. De ene haar die sneller groeit, trekt als het ware de andere dan mee, wat pijn kan doen.

Dus ook een goede nazorg is key! Hou je extensions proper, borstel ze goed en goedkoper is niet altijd beter. Soms lijken je haartjes korter nadat je wimperextensions gehad hebt. Denk eraan dat de extensions vaak net ietswat langer gezet worden dan je eigen wimpers. Het is dus logisch dat het lijkt dat je wimpers korter zijn na het verwijderen. Afgebroken haartjes en kale plekken daarentegen zijn een no go! 

Let’s talk mascara. En dan vooral (slechte) waterproof mascara. Wrijven en schrobben tot de zwarte schijn en klontertjes er helemaal af zijn. Je hoort me waarschijnlijk al komen… Please don’t! Je ogen te ruw reinigen, hard wrijven en met de foute producten kan net wimperuitval veroorzaken. Kijk dus ook zeker eens naar je reinigingsroutine en mascara (oogmake-up) wanneer je het gevoel hebt dat je veel wimpers verliest of ze dunner lijken te worden. Een mascara op waterbasis kan al hulp bieden, omdat deze net iets makkelijker te verwijderen is. Ga dus grondig maar rustig te werk bij het verwijderen van je oogmake-up en verwijder je make-up al-tijd, elke avond! Een olie is makkelijk om make-up te verwijderen, maar te veel olie (of olie in je ogen hebben) kan soms wat irritant zijn naar eigen ervaring (lees: wazig zicht). 

Er zijn nog zoveel andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij geen volle wimperlijn hebt op het moment. Denk aan verschillende huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea, psoriasis, oogontstekingen,… Of verandering in je hormonen tijdens de overgang, veranderingen/stoppen van anticonceptie of door medicatie. Krijg je geen grip op je wimperuitval, ga dan langs bij je huisarts. 

Dat je er meer wimpers van krijgt, is een fabeltje. Een serum kan wel de gezondheid van je haartjes verbeteren, waardoor ze sterker zijn, mooier ogen, er voller uitzien en eventueel ietsje langer kunnen groeien. Consistentie is hierbij de sleutel tot succes bij wimperserums. Bij één keer smeren, doet het geen wonderen. Breng het dagelijks aan op je wimperrand, maar niet ín je ogen. Geef het een 6 tot 8 weken de tijd om het verschil te zien.

VERMIJD WATERPROOF MASCARA
Het is heel fijn dat de mascara blijft zitten bij waterige ogen of tijdens een huil- of regenbui. Maar dat is ook meteen het gevaar. Omdat hij niet makkelijk met water te verwijderen is, is het gewoon zwaar voor je wimpers en ga je automatisch harder wrijven en schrobben. Waterproof mascara’s worden vaak ook wat harder, waardoor de haartjes sneller kunnen breken. Niet ideaal als jij je wimpers wil laten groeien.
VERWIJDER JE MAKE-UP
REINIG VOORZICHTIG
NIET WRIJVEN IN JE OGEN
TREK NIET AAN JE HAARTJES
EEN WIMPERSERUM

WAAR KOMT DAN DIE WIMPERGROEI-HYPE VANDAAN?

In de allereerste wimperserums zat bimatoprost. Het was een oogarts die de toevallige ontdekking deed dat het de wimpers sneller deed groeien van de patiënten die oogdruppels gebruikten met dit ingrediënt.

Daarom ging men bimatoprost gebruiken in wimperserums. Jammer genoeg was dat niet zonder risico’s en bijwerkingen. Jeuk, irritatie, oogontstekingen, verkleurde oogleden,… Dat is ook meteen de reden waarom het niet meer gebruikt mag worden in wimperserums. Nu kiest men voor natuurlijke ingrediënten en varianten. 

Heb dus geduld! Er bestaat helaas geen wondermiddel om je wimpers van vandaag op morgen langer te maken. Wimpers groeien niet alleen trager dan de haren op je hoofd. Ze hebben ook nog eens een groeilimiet. Hoe hard jij ook moeite doet om je wimpers langer te laten groeien, komen ze op een punt dat ze niet langer zullen worden.

Doe vooral je best om je haartjes gezond te houden, voorzichtig om te gaan met je wimpers, gezond te eten,… Ben je echt ontevreden over het volume, de krul of de lengte van je natuurlijke wimpers, probeer dan eens wimperextensions of een lashlift. 

PRODUCTEN VERMELD IN DE BLOG:

Mascara op waterbasis Volume Up Oil-Free Mascara

Wimperserum Eyelash & Eyebrow Growth Serum

Make-up remover zonder olie Make-Up Remover 100ml

Schuimcleanser voor wimperextensions Foam Cleanser 100ml

Logo

Mijn commitment is jou verderhelpen met je wimper-, wenkbrauw- en huiddoelen. Met mega waardevolle tips, kwalitatieve behandelingen en een fijne beleving in een huiselijke sfeer.


Locatie:      Bekijk de kaart
Tel:             0498 56 82 97
E-mail:        [email protected]
BTW:           BE 0728.948.268

Afspraken

Alle info over de behandelingen kan je op de website terugvinden. Indien je vragen hebt omtrent het boeken of bepaalde behandelingen mag je steeds contact opnemen.

☎ +32 498 568 29

[email protected]

Turnhoutsebaan 301,
2400 Mol

Openingsuren

ma     09:30 - 18:00

di      14:00 - 20:00

woe   09:30 - 18:00

do     09:30 - 18:00

vr      gesloten

za     gesloten

zo     gesloten